The Zombie vs. Dracula


I veckan förärade jag popcornpalatset Filmstade Sergel med ett besök och beskådade den synnerligen medryckande, humoristiska och på alla tänkbara sätt angenäma Zombieland. I genren lättsam amerikansk zombiekomedi med mycket pang-pang och roliga cameos (Bill ”Fucking” Murray!) placerar sig Zombieland lätt på topp tre.

För några veckor sedan läste jag en text i DN om zombiens uppgång och vampyrens fall, i krönikan drogs paralleller till klass och social ställning. Där vampyren skulle stå för överklassen och zombien för underklassen. Hotbilden skulle nu ha förändrats så att vi (biopubliken) nu upplevde den ruttnande, hjärnkonsumerande massan som ett större hot än den blodtörstige greven med sina vassa tänder och sofistikerade bordskick. En intressant betraktelse, kan det ha något med hur den amerikanska drömmen sprids över världen att göra? Alla tror att de kan bli miljonärer så vi låter höginkomsttagarna ha kvar sina privilegier samtidigt som den sjuka, sårig massan med dålig tandhygien med alla meddel måste stoppas från att ta tillbaka det som rättmätigen tillhör dem…För snart kanske det är vår tur att sitta på toppen och föraktfullt titta ner! 

En annan tolkning av zombie vs. vampyrfenomenet kan vara USAs uppgång och Europas slutgiltiga fall. Den feta, ovårdade och ultravåldsamma köttbergen sprider nu sitt skräpkulturvirus över världen och hur vi än kämpar så är de bara för många. De finns överallt! Den stackars greven med sin frack, sina fina viner och sina förstautgåvor av Sartre har inte en chans.

Eller så är det bara film… Vad tror du?

Zobieland går i alla fall på bio nu, spring och köp biljetter så fort du kan! Annars äter jag upp dig.

Lämna en kommentar